Pilaf de mei
Ingrediente:
- 2 cepe tocate mărunt
- 1 morcov mic răzuit
- 100 g țelină răzuită
- 1 ardei roșu tăiat cubulețe
- 3 căței de usturoi tocați mărunt
- 1 lingură ulei
- 200 g mei
- sare după gust
- pătrunjel verde
- măsline
Mod de preparare:
Ceapa, morcovul, țelina, ardeiul, usturoiul, uleiul și 100 ml apă se pun într-un vas și se fierb înăbușit. Când sunt aproape gata, adăugăm meiul spălat și încă 700 ml apă; dăm focul la mic. Din momentul în care începe să fiarbă, mai lăsăm 15-20 min, apoi oprim focul, lăsând ca meiul să absoarbă toată apa. Dacă e prea dens, se mai poate adăuga puțină apă. Se potrivește de sare, și se adaugă măslinele și verdeața.
Tocăniță de ardei copt
Ingrediente:
- 2 cepe tocate mărunt
- 3 căței de usturoi tocați mărunt
- o lingură de ulei
- 6-7 ardei roșu sau gogoșari
- 150 g roșii tăiate cubulețe sau 4-5 linguri de bulion
Mod de preparare:
Ardeii sau gogoșarii se pun la copt. După ce s-au răcit, se curăță de coajă și se taie în fâșii scurte. Ceapa, usturoiul și uleiul se pun la înăbușit împreună cu o jumătate de cană de apă. Adăugăm ardeiul copt și roșiile sau bulionul, după care lăsăm să mai fiarbă puțin împreună.
Se poate servi alături de pilaful de mei sau de alte mâncăruri.